Бедствено положение във Варна заради урагана

Във връзка с острата фаза на урагана във Варна към 22,30 ч., призоваваме гражданите да останат по домовете си и да не излизат, освен в случаите на спешна необходимост, се казва в съобщение на пресцентъра на общината.

Късно снощи жена загина, след като дърво се стовари върху нея.

Метеорологичните условия на територията на общината рязко се влошиха и малко след 2 часа през нощта в неделя кметът Благомир Коцев обяви режим на бедствено положение.

Технически екипи и специализирана техника на различни ведомства са вече на терен, за да се справят с последиците от бедствието. Поради силните пориви на вятъра по улиците има  десетки съборени дървета и повредено имущество. Движението на гражданите в тези условия крие риск за живота и здравето. Поради тази причина се призовават хората да остават по домовете си и да не включват много електрически уреди едновременно.

Мобилизирани са ресурсите на всички общински и държавни служби – полиция, пожарна, Гражданска защита, Енерго-про, ВиК и други – за справяне с последиците. Общината благодари на гражданите за съдействието и разбирането.

Молят се жителите на Аспарухово и Галата да проявят разбиране – екипите на Енерго-про работят с всички сили за възстановяване на електричеството, се казва в съобщението.

В него се уточнява, че сигнали във връзка с бурята, може да се подават на телефон +35952/820112.

По информация на оперативния дежурен  в Областна администрация – Варна от тази сутрин, след община Варна и в община Вълчи дол обяви бедствено положение. Още снощи там градът беше останал без ток, ураганният вятър и снеговалежът са съборили електрически стълбове, а заради снегонавяване има и затворени пътища в района.

Във вечерните часове снощи, след като аварирал ТИР затвори участък от пътя в района на Аксаковска панорама и спря движението на много автомобили и един автобус, се е наложило пътуващите в него 33 граждани на Молдова, сред които и 2 деца да бъдат изведени от мястото и настанени в помещение на община Аксаково, в читалището и в дома за стари хора.

Затворен за движение е път №2702 – Вълчи дол – Генерал Киселово – Ведрино.

От 22,00 часа снощи е бил затворен за движение и пътят Вълчи дол – Суворово.

Областното звено „Пътно управление- Варна“ информира, че третокласният път №207 Ветрино – с.Калоян – с.Търница /област Шумен/ също е затворен за движение.

Заради усложнената обстановка на пътя Добрич – с.Искър – Вълчи дол също е наложена забрана за движение на МПС.

Пътят Варна – Добрич е забранен за движение на превозни средства над 12 тона и в двете посоки.

От 7 часа тази сутрин забрана за движение на превозни средства е наложена и на пътя Аксаково – Аксаковска панорама – Кичево.

В отсечката от пътя Кичево – Албена също не се допуска никакво движение.

От електроразпределителното дружество информират, че селата Момчилово и Неофит Рилски в община Ветрино са без ток. Същото е положението и в голяма част от селата в общините Аксаково, Аврен, Белослав и с.Солник, община Долни Чифлик, където изцяло или частично няма електрозахранване.

По информация на служители от Пътно управление, община Суворово е останала без електричество. Пак същите служители се борят със снегонавяванията по пътищата в този район, като се опитват да пробият двуметрови преспи на пътя с. Николаевка – с. Дръндар и към с. Изгрев.

Снегонавяване има и по пътя с. Калиманци, община Аксаково – с. Баново, където преспи, образували се по пътя затрудняват движението, уточнява агенция Фокус.

Четете още

Избор на редактора