Специалната бира с почти никакъв или без никакъв алкохол е във възход в Нидерландия. Това показва в свой репортаж телевизия Ен О Ес. Една от всеки 12 бири в супермаркета е без алкохол, сочат данните на изследователя на пазара „Сиркана“ (Circana). А някои пивовари превръщат това в свой основен източник на приходи, като например „Ван де Стреек бийр“ (Van de Streek Bier) в Утрехт.
Компанията, собственост на Роналд ван де Стреек и брат му Сандер, съществува от 2017 г. и произвежда около 900 литра бира на час. Братята започват като хоби у дома в кухнята преди повече от десетилетие. Тогава са правели бира с алкохол, а сега повече от 60 % от продукцията им е без алкохол: всъщност по-малко от половин процент алкохол.
Първата ИПА-бира без алкохол
Преминават към безалкохолната напитка случайно. „Нашите приятелки бяха бременни по едно и също време. Тогава разбрахме, че можеш да се наслаждаваш на бира и без алкохол. Тя също е вкусна. Открихме цяла нова категория бира“, казва Роналд ван де Стреек. Той е създател на първата нидерландска ИПА („Индийски светъл ейл“ ,India Pale Ale или накратко ИПА) без алкохол.
ИПА е английски вид бира, в която се добавя по-голямо количество хмел, отколкото в обикновената бира. „Оказа се голям успех. Дори получаваме писма от фенове“, казва той. Компанията му снабдява няколко супермаркета, сред които и големите „Плюс“ (Plus) и „Йъмбо“(Jumbo).
Това, че безалкохолната бира е популярна, се дължи на факта, че качеството ѝ се е подобрило през последните години, смята Майнт Ватерланден от браншовата асоциация „Нидерландски пивовари“ (Nederlandse Brouwers). „Вкусът е станал по-вкусен, а също така безалкохолната бира се вписва в балансирания начин на живот. В днешно време хората обръщат повече внимание на това какво ядат и пият. Сега можете един ден да изберете бира с алкохол, а на следващия: бира без алкохол“, казва той.
Консумацията на безалкохолна бира
Последните данни на браншовата асоциация „Нидерландски пивовари“показват, че 5,8 процента от цялата продадена бира през 2019 г. е била без алкохол. През 2023 г. този дял е 7 на сто. Пивоварите искат да достигнат 10 процента до 2030 г.
Много студентски асоциации също се фокусират върху безалкохолната бира. Студентката Силке Смит от Айндховен се опитва да я популяризира. „Миналата година подписахме споразумение с всички студентски асоциации в Айндховен, с което искаме да се опитаме да се борим със злоупотребата с алкохол. Искаме да информираме хората, че безалкохолната бира или безалкохолните напитки също са вариант“, казва тя.
Социален натиск
И така, в допълнение към класическото пиво, студентският бар разполага с голям избор от безалкохолна бира. „Тук имаме седем безалкохолни бири. Дори една наливна. Трикът е в това 0,0 да стане по-приемлива. А това все още е важно в студентските среди“, казва Смит. Защото социалният натиск на приятелите да се пие алкохол е голям.
Това се забелязва и в студентски бар в Айндховен. Студентите реагират различно: „Аз не мога да си позволя да пия алкохол“ и „Знам, че тук сервират и много безалкохолни бири, но предпочитам нормална“. Друг студент го допълва: “ Често, когато пиеш, пиеш в компания с приятели. И тогава просто искаш да пиеш алкохол с тях“.
В асоциацията на Силке Смит обаче вече са се насочили към бира с нула алкохол. „В моята асоциация 0,0 се приема и хората спират да се надсмиват на това. За съжаление това не е така навсякъде. Подобна промяна на културата ще отнеме повече време в други студентски сдружения, отколкото в други. Но стига да я започнете, това ще бъде добра промяна,“ казва тя.