22.7 C
София
петък, 30 септември, 2022

Безпрецедентно! СЕМ не избра шеф на БНТ, Кошлуков остава засега

БНТ остава за неопределено време без нов генерален директор, въпреки че за креслото му се бориха 8 кандидати. За първи път в историята си Съветът за електронни медии не успя да избере шеф на държавната телевизия.

Наложи се надзорничките да гласуват 3 пъти последователно, но въпреки това никой от претендентите не събра нужните по закон 3 гласа.

Това означава, че сегашният генерален директор Емил Кошлуков остава изпълняващ длъжността.

На последното, трето гласуване, Кошлуков бе подкрепен с един глас от Галина Георгиева, останалите четири дами – бяха против. Основният му конкурент – Венелин Петков събра одобрението на журналистката Пролет Велкова и на медийната юристка Симона Велева. Останалите се въздъжаха.

До гласуване стигнаха и кандидатурите на Ирина Величкова и Сашо Диков, но юристката бе подкрепена от един член на СЕМ, а журналистът – от двама.

Липсата на избор след третия опит нагнети напрежението между надзорничките. Пролет Велкова сподели, че не е горда от това и още преди месец до нея стигнал слух, че нов началник на “Сан Стефано” 29 нямало да се избере, защото било по-добре настоящият да остане. Това според нея навежда на въпроса доколко гласовете на членовете на СЕМ били автономни. Шефката на СЕМ Соня Момчилова обаче й репликира, че не споделя тезата на всяка цена да бъде избаран някой. Надзорничките си обмениха остри думи и по отношение на спора дали Емил Кошлуков е трябвало изобщо да стига до финала на конкурса.

Още в началото на първото гласуване бившата репортерка Габриела Наплатанова, която наскоро влезе в съвета от квотата на президента Румен Радев, обяви, че нейният фаворит за поста е Венелин Петков. Тя обаче заяви, че ще гласува с “въздържал се”, тъй като той 6 години е бил неин началник в частната bTV.

Очаква се СЕМ да обяви нова процедура още на първото си заседание.

Кандидатите за поста бяха: Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков, Василена Матакева, Емил Кошлуков, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини