Без Зеленска и Навална на речта на Байдън

Първата дама на Украйна Олена Зеленска е отхвърлила поканата на Белия дом да присъства на утрешната реч на американския президент Джо Байдън „За състоянието на Съюза“, съобщи в. „Вашингтон пост“.

Намерението е било американската първа дама Джил Байдън да седне в залата на Конгреса, където Байдън ще говори пред двете камари, до Зеленска и Юлия Навална, вдовицата на руския опозиционер Алексей Навални, който почина миналия месец в руска наказателна колония, съобщиха запознати с подготовката на проявата длъжностни лица.

Вестникът отбелязва, че представители на САЩ са се надявали присъствието на съпругата на Володимир Зеленски и Юлия Навална да придаде още по-голяма тежест на речта на Байдън.

Но потенциалното присъствие на Навална е причинило дискомфорт на украинците, твърдят хора, запознати с процеса на вземане на решения в Киев. Въпреки че покойният ѝ съпруг е всепризнат като антикорупционна икона, която рискува живота си, за да се противопостави на Путин, наследството на Навални в Украйна е помрачено от предишни изявления, че Крим, който Путин анексира през 2014 г., принадлежи на Русия.

Навални дълго време бе критикуван, че не е осъдил незаконното анексиране на Крим от страна на Русия през 2014 г., което бе подкрепено от голяма част от гласоподавателите в Русия. Въпреки че по-късно възгледите на Навални се промениха и той започна да подкрепя международно признатите граници на Украйна от 1991 г., много украинци го смятат за човек, който не споделя целите на Киев.

„Навални бе против пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, разбира се, но през 2014 г., когато Русия за пръв път нападна Украйна, той до голяма степен защитаваше общото виждане в Русия, че Крим е част от руските исторически територии“, каза Алина Полякова от Центъра за анализ на европейската политика, базиран във Вашингтон.

„Докато на Запад винаги сме го смятали за човек, който се бори смело срещу Путин, в Украйна мнението е, че Навални подкрепя идеите на руския национализъм и империализъм“, добави тя.

Официално представители на Белия дом казаха, че Зеленска е отказала поканата заради натоварен график.

„Заради вече поети ангажименти… първата дама, за съжаление, няма да може да участва в събитието“, заяви канцеларията на Олена Зеленска.

След това Навална също отхвърли поканата да присъства на изнасянето на речта „За състоянието на Съюза“, въпреки че според американски представител, цитиран от „Вашингтон пост“, решението ѝ не е съгласувано с Киев.

„Юлия наистина бе поканена и обмисли възможността да замине, но смятам, че никой не се замисля за обстоятелствата, при които се развиха събитията“, каза говорителката на Навали Кира Ярмиш. „Съпругът на Юлия почина преди две седмици. Тя пътува през цялото това време. Това е първият ѝ ден вкъщи“, добави тя.

Твърди се още, че украинското правителство в момента предпочита да стои настрана от Байдън на фона на опозицията от страна на републиканците в Конгреса по отношение на пакета помощи за Киев на стойност 60 милиарда долара, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора