Без министри на Промяната в служебния кабинет

Президентът избра ярко политическо лице на ГЕРБ, коментира пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков преди началото на днешното Отчетно-изборно събрание на партията.

Президентът Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията. Държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция в 14:00 ч., за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Наши политически лица в този кабинет не трябва да има в никакъв случай, заяви Кирил Петков и посочи, че  ще следят много внимателно избора на министри.

Главната задача на служебния кабинет е да имаме честни избори, отбеляза съпредседателят на „Продължаваме промяната“. Той коментира, че следващите министри на вътрешните работи и на електронното управление ще покажат в каква посока ще се движат – ще има ли купен вот и дали пак ще бъдат „изгорени“ 400 хиляди гласа на българските граждани. Следим внимателно, изборът бе на президента, посочи Петков.

Ясно е, че е партийно лице, г-н Главчев, с цялото ми уважение към него, е част от номенклатурата на ГЕРБ. Няма как да се правим, че няма отношение към ГЕРБ, сподели премиерът в оставка Николай Денков.

Денков бе категоричен, че това, което се очаква от служебния кабинет по Конституция, е да проведе честни избори.

Това, разбира се, ще зависи много и от състава на Министерския съвет, особено от министъра на вътрешните работи и министъра на електронното управление, отбеляза той. Видяхме какво се случва при предишни избори, така че се надявам добросъвестно да бъде свършена точно тази задача, заяви Денков.

На въпрос, свързан с избора на Главчев за председател на Сметната палата  с подкрепата на ПП-ДБ, Денков посочи, че този тип провокации с нищо няма да помогне. Факт е, че ние през цялото време се опитваме да деполитизираме тези системи. Всъщност, ако трябва да резюмирам с едно изречение – това, че се разпадна правителството и не се реализира ротацията, е именно поради нашия стремеж да сложим партийно неоцветени фигури в тези контролни институции, обясни Денков.

Четете още

Избор на редактора