Без сладолед и пица след полунощ в Милано

Милано подготвя строги мерки за борба с шумния нощен живот. От 17 май до 4 ноември в 12 гъсто посещавани района, във вечерните часове ще бъде забранено да се купува сладолед, пица или бутилка вода за изнасяне след полунощ. Собствениците на магазини обаче не са съгласни – според тях мярката е ненужна и вредна, съобщава bTV.

Заместник-кметът по обществената сигурност, Марко Гранели обяви предложение за забрана на продажбата на храна за вкъщи след полунощ в популярните квартали на града, а широкият спектър от забранени храни включва традиционните за италианците пица и сладолед.

Според предложението баровете и ресторантите ще бъдат задължени да затварят откритите си площи от 12:30 ч. през делничните дни и от 1:30 ч. през уикендите, с надеждата, че улиците ще бъдат освободени от хора и по този начин ще се осигури тишина и спокойствие за жителите.

Опитът на италианския град да помогне на лишените от сън жители е осъден като твърде радикална стъпка, а ръководителите на Милано са обвинени, че водят война срещу сладоледа.

Традицията да се яде сладолед след полунощ е широко разпространена в Италия и е културен навик на почти всяко средностатистическо италианско семейство, а за туристите е задължително, особено в горещите летни месеци.

Миналото лято във Венеция беше регистрирано принудително затваряне на заведения с цел ограничаване на движението, като кметът Луиджи Бругнаро беше предвидил затваряне на занаятчийските заведения, с изключение на много обсъжданите сладоледени салони, в 23:00 ч., а в 20:00 ч. – на автоматите за храна и напитки.

Четете още

Избор на редактора