Бела Кръстева мачка наред, докосва световната титла

С черните фигури Белослава Кръстева победи 13-годишната китайка Миаои Лу в десетия кръг на Световното първенство по шахмат в Мексико Сити и докосва титлата кръг преди края на турнира. Българката води в класирането с 8.5 от 10 възможни точки. След нея със 7.5 точки са три състезателки.

В стремежа си да победи на всяка цена, китайката направи грешки. На 48-ия ход Бела пожертва кон и това обърка китайката. На 74-ия ход тя се предаде пред неспасяем мат в 11 хода.

Ето какво написа във Фейсбук треньорът й Стефан Стойнев:

На 74-ия ход нашето момиче изтръгна победата и вече е с цели 8,5 точки, като само половин точка я разделя от титлата! Авансът на Белослава пред следващите я Кариса Ип (САЩ), Кандела Франциско Гуекамбуру от Аржентина (завършили реми помежду си в този кръг), и Триша Канямарала (Ирландия), вече е цяла точка.

За изключителното напрежение свидетелства фактът, че партиите на 2 и 3 дъска продължиха над 5 часа и 30 минути. Именно аржентинката Гуекамбуру ще бъде съперник на нашата гросмайсторка в последния кръг, който ще започне днес в 19 часа българско време. 

Поздравления, Бела! Можем да поздравим всички българи с фантастичния успех!

Коя е Белослава Кръстева? Виж видеото:

Четете още

Избор на редактора