Белгийски сталинист е царят на проруската пропаганда в Африка

65-годишният Люк Мишел, който се самоопределя като „сталинист“ и чиято биография включва основаването на белгийска версия на „Националния фронт“, беше разкрит като вероятния източник на сложна мрежа от уебсайтове с фалшиви новини, предназначени да разпространяват проруска пропаганда в Африка, съобщава euroaktiv.bg.

Технологичната организация, фокусирана върху анализирането и борбата с дезинформацията, проследи мрежата на Мишел, която включва десетки имена на домейни на уебсайтове на новинарски медии, и установи, че неговата мрежа „Русосфера“ е натрупала около 80 000 последователи на своите акаунти в социалните медии от създаването им през юни 2021 г.

В доклада се добавя, че мрежата „Русосфера“ е фокусирана предимно върху френскоговорящите.

Технологичната фирма, която използва данни от вътрешна платформа, базирана на изкуствен интелект, комбинирана с разузнаване с отворен код, също така идентифицира група в Телеграм, подкрепяща свързаните с Кремъл наемници –  групировката „Вагнер“, състояща се от 800 членове, наречени „Благодаря, Вагнер“. Администраторите на акаунтите включват Люк Мишел, Фабрис Бьор и Андре Дембеле, студент от Екваториална Гвинея.

Първата част покани за групата била изпратена до телевизионни водещи в различни африкански мрежи, включително четирима членове на „Африканска медия“ станция, свързана преди това с групировката „Вагнер“.

Разкритията идват, когато антифренските и антизападните настроения рязко се увеличиха в района на Сахел в Африка, където френските и европейски войски сега се готвят да напуснат, след като участваха в мисиите за отбрана и сигурност за борба с джихадистки терористични групи.

Те също така подчертават мащаба на задачата, пред която е изправен ЕС, който наскоро сложи началото на редица програми, насочени към справяне с това, което Европейската комисия описва като руска „дезинформация“ в социалните медии в Сахел.

Миналия месец военната хунта на Буркина Фасо изгони френския посланик Люк Аладе, месеци след като съседно Мали направи същото. Буркина Фасо също така даде на Франция един месец да изтегли войските си от страната. Дни по-рано хуманитарният координатор на ООН в страната Барбара Манзи също беше обявена за персона нон грата.

Миналата година германското правителство заяви, че ще започне да изтегля войски от Сахел до средата на 2023 г. и ще ги изтегли напълно  до май 2024 г.

Междувременно военните режими в Мали и Буркина Фасо засилиха дипломатическите си контакти с Русия и все по-влиятелната група „Вагнер“, която има значително и нарастващо присъствие в региона на Сахел.

Чад, Нигер и други страни в Сахел и съседните райони също са под влиянието на руското правителство, което се стреми да засили дипломатическите си връзки в Африка на фона на продължаващата война в Украйна.

Мишел каза пред медиите, че неговите мрежи и работа са частно финансирани и нямат връзки с руската държава.

Той твърди, че африканските страни имат интерес да се дистанцират от своите бивши европейски колонизатори и да развият по-близки връзки с Русия. Преди това той е работил по подобни кампании в Либия, Централноафриканска република, Чад, Екваториална Гвинея и Бурунди, където е бил за кратко като съветник на бившия президент Пиер Нкурунзиза.

Люк Мишел също така е бил част от онлайн кампании за легитимиране на неофициалните референдуми в окупираните от Русия украински територии.

Четете още

Избор на редактора