Белезници за 66 души при полицейска операция във Варненско

Общо 66 души са задържани за срок до 24 часа при специализирана полицейска операция във Варненска област за противодействие на престъпления, свързани с политическите права  на гражданите, битовата престъпност и опазване на обществения ред, съобщиха от полицията в крайморския град.

В рамките на акцията са проверени общо 1920 граждани, 1601 автомобила, издирени са 6 лица. Съставени са 189  акта и глоби по фиш за установяване на административни нарушени.

Контролът бе извършен в различни направления – криминална, икономическа престъпност, както и спазване на Закона за движение по пътищата от водачи на моторни превозни средства. Инспектирани са заложни къщи, автоморги, автосервизи и депа, питейни и увеселителни заведения, търговски обекти, финансови и кредитни институции.

Криминалистите са намерили и иззели над два килограма марихуана, метамфетамин и хероин, немалка сума пари и електронна везна. В хода на извършените претърсвания са открити и множество списъци с имена, лични данни, както и пликове с пари и агитационни материали за предстоящите избори.

По време на операцията са регистрирани 19 престъпления – пет от тях са по чл. 167 от НК (във връзка с политическите права на гражданите) , а 11 са разкрити. Образувани са 16 досъдебни и три бързи производства.

„Този път имаме значително повече оперативна работа, това е предварителната работа с криминален контингент, който участва по изборите. Засили се в пъти тази работа и съответно резултатите са налице“, каза Иван Демерджиев. С оперативна операция и от данните по места, МВР е установило, че един изборен глас достига до 150 лева, отбеляза още министърът на вътрешните работи.

„Изключително изобретателни са хората, които се опитват да манипулират нагласата на избирателите. Корпоративният вот е водещ спрямо този на чистото предаване на пари от ръка на ръка. Засиленото полицейско присъствие очевидно възпира този процес по директно предаване на пари и се търсят начини той да бъде заобиколен или плащането да бъде отложено във времето“, отбеляза Иван Демерджиев.

Той посочи още, че са активни някои общински управи по места, също някои собственици на големи търговски дружества, които имат хиляди служители.

МВР следи тези процеси, понякога те се движат по ръба на закона – реагираме тогава, когато преминат границата, обясни министърът.

Според него за момента сумата от 150 лева е най-високата, която се отчита за купуването на гласове. „Интересното е, че понякога се разделя на части. За някои хора очевидно това са търговски отношения, така че има предварителни плащания, междинни плащания и окончателни плащания, които често са изнесени след изборния ден“, обясни министър Иван Демерджиев.

Още по темата

Избор на редактора