17.1 C
София
петък, 30 септември, 2022

Бензиностанциите сами решават за отстъпката от 25 ст.

Шофьорите трябва да внимават на коя бензиностанция ще зареждат гориво, ако искат да се възползват от отстъпката от 25 стотинки на литър. От утре влиза в сила Закон за изменение на Закона за държавния бюджети и всеки ще може да сипе по-евтин бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ – LPG), но всяка бензиностанция ще предценява дали да предоставя „държавната промоция“.

“Гражданите ще могат да се възползват от предвидената компенсация още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничения в количеството на горивото и броя на зарежданията. Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на бранша, че в повечето големи обекти ще се предоставя компенсацията”, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Бензиностанциите няма да сменят софтуера, за да предоставят компенсациите.

Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка, бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър. В разширения фискален бон вместо име и адрес на получателя ще се посочва “Получател на компенсация за гориво по ЗДБРБ”, а вместо идентификационен номер на получателя се посочва “0000000025”.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини