22.7 C
София
петък, 30 септември, 2022

Бившата дясна ръка на Борисов му бръкна в левия джоб

Бившата дясна ръка на Борисов Цветан Цветанов ловко му бръкна в левия джоб и го забърка в свежа интрига с неясен развой.

Теменужка Петкова, Томислав Дончев и Бойко Борисов са провеждали срещи с хора от забранителен списък на Европейската комисия – руснаци, които са прокарвали Пътната карта за Турски поток. Това обяви бившият вицепремиер и министър на вътрешните работи в предаването “Лице в лице” по бТВ и зададе въпроса защо никой не говори по тази тема.

Цветанов заяви, че самият той многократно алармирал за това, но в по-малки телевизии. Смятал, че трябва да се питат участниците в срещата и се чуди защо никой не го прави.

“Ние имахме управление, в което висшето ръководство на държавата прокарваше руските интереси, Турски поток е много ясен пример”, обяви още Цветанов. На констатацията на Цветанка Ризова, че все пак той е бил част от това същото управление, бившият министър уточни, че именно това са били “различията, които имал с част от тогавашното ръководство”. Той даде пример със случая “Скрипал” през 2018 г.

Според Цветанов България е трябвало да изгони още тогава руски дипломати. Самият той искал да бъдат изгонени, но тогава имало единодействие между президента, Борисов и БСП, и не се стигнало дотам.

Преди войната в ЕС са поддържали добри отношения с руската страна. Но нито един европейски лидер не се е срещал с хора от забранителния списък, натърти Цветанов и спомена за Борисов, Дончев и Петкова. Той твърди, че именно след тези срещи се стигнало до подписването от Теменужка Петкова на Пътната карта за Турски поток в Санкт Петербург.

Пътна карта, която не може да бъде открита в деловодството или архивите на министерството на енергетиката, подчерта Цветанов. Това национална сигурност ли е, защита на националната сигурност ли е, не сме ли били в услуга на чужди интереси, попита той. На въпрос кога е разбрал за тези неща, когато е напуснал ГЕРБ ли, или преди това е имало симбиоза с руските интереси, Цветанов обяви, че го е заявявал няколкократно пред Борисов, било част от разговори помежду им. Имахме различни мнения, но публично не сме го оповестявали, каза той.

На въпрос кои са въпросните руснаци, Цветанов обяви, че става дума за Александър Бабаков и Александър Воробьов. На въпрос това ли са хората, с които са срещали Борисов, Дончев и Петкова Цветанов отговори: “Да, да”. От думите му стана ясно, че срещите са били преди строежа на Турски поток, което значи, че въпросните лица трябва да са от забранителен списък по линия на анексирането на Крим през 2014 г.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини