Бившият съпруг на френския премиер стана министър

Бившият съпруг на новия френски премиер Габриел Атал ще заеме поста на външен министър на страната, съобщиха западни издания. Стефан Сежурне е назначен на мястото на Катрин Колона.

“По препоръка на министър-председателя бях назначен за министър на Европа и външните работи от президента на републиката. Оценявам високо оказаната ми чест. Тя е огромна. Ще се стремя да предам на света уникалния глас на нашата страна”, обяви Сежурне. 38-годишният французин е най-младият външен министър на страната. Преди това той е бил генерален секретар на партията “Ренесанс” на Еманюел Макрон, а последно бе евродепутат и лидер на политическата група “Обнови Европа” в Европейския парламент.

Самият Сежурне отказа да коментира отношенията си с Атал пред френски медии. Въпреки това няколко издания разкриха, че партньорите са се разделили, но самите политици не са потвърдили това. За двамата се знае, че са сключили брак през 2019 г., но близки до новия премиер твърдят, че те не са двойка от 2 г.

В подкрепа на тази теза е информацията, че в декларациите си до Върховния орган за прозрачност на обществения живот и Сежурне, и Атал не са декларирали професията на партньора си, нещо, което предишни години са правили.

Политическата проницателност, приписвана на новия министър, ще бъде подложена на изпитание, тъй като след избирането му през 2017 г. Еманюел Макрон продължава да намалява влиянието на Министерството на външните работи, пишат френски медии. Те добавят, че всички дипломатически решения се вземат от държавния глава, което не се е случвало при неговите предшественици.

Най-голямата изненада в промените в кабинета обаче предизвика името на новия културен министър – консерваторката Рашида Дати, която е близък съюзник на бившия президент Никола Саркози. Дати е бивш министър на правосъдието със силен глас на политическата сцена и името ѝ е много разпознаваемо във Франция. Според анализатори назначаването ѝ ще отслаби в по-голяма степен консервативните опоненти на Макрон, а също така дава сигнал за желанието му да внесе допълнителен политически опит в кабинета си.

Четете още

Избор на редактора