Бивш разузнавач стяга нова дясна партия в Германия

Нова партия ще бъде основана в Германия, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА. Решението е взето от лидера на дясноориентирания, свръхконсервативен Съюз на ценностите Ханс-Георг Маасен и неговите съмишленици. Движението „Вертеунион“ (Werteunion, Съюз на ценностите) реши да се обособи като партия със същото име днес на събрание при закрити врати, уточнява Ройтерс.

Маасен е бивш ръководител на германската агенция за вътрешно разузнаване, чието официално наименование е Федерална служба за защита на конституцията. Той бе уволнен по подозрения в омаловажаване на насилие над мигранти, припомня ДПА.

Мнозинството от бъдещите членове на новата партия досега са се заявявали като симпатизанти на най-голямата опозиционна партия – Християндемократически съюз (ХДС). Делегатите на събранието на Съюза на ценностите са упълномощили Маасен „да задвижи основаването на консервативно-либерална партия под това име“.

Агенциите отбелязват, че това ще е втората новосъздадена партия в Германия за настоящата година, след като в началото на месеца Сара Вагенкнехт официално учреди своята партия „Алианс на Сара Вагенкнехт“.

Четете още

Избор на редактора