Биткойнът падна под 25 хиляди долара

Биткойнът се обезцени с над 15% в понеделник, като се търгуваше в нивата от 22 600 до 26 857 долара.  Заради спада основната капитализация на криптопазара намаля под 1 трлн. долара. Подобна капитализация пазарите отбелязаха през януари т.г.

Основната причина за понижението е  решението на американската компания на кредитиране на криптовалути Celsius Network да замрази тегления и преводи, като се позова на „екстремни“ условия.

Понижението е налице на фона на разпродажби на международните пазари, след като в петък бяха публикувани новите данни за инфлацията в САЩ през май. Според тях инфлацията се е ускорила до 8,3% на годишна основа.

Криптопазарите се понижиха през последните няколко седмици поради  нарастващите лихвени проценти и увеличаващата се инфлация, което  накараха инвеститорите да се откажат от по-рискови активи на финансовите пазари.

Данните за инфлацията в САЩ от петък показаха най-голямото увеличение на цените от 1981 г. насам, което накара инвеститорите да повишат очакванията си за вдигане на лихвите от Федералния резерв на САЩ.

Четете още

Избор на редактора