Благодатният огън се спусна в храма над Божи гроб

Благодатният огън се спусна на Велика събота в навечерието на Възкресение Христово в храма на Гроб Господен (Църквата „Възкресение Христово“) в Йерусалим, съобщиха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Благодатният огън слиза в Кувуклията – параклис в центъра на църквата „Възкресение Христово“, скриващ пещерата на Божи гроб, където има особено почитана от всички християни плоча – под нея е било погребението на Иисус Христос. През цялата история никой не е успял да разкрие тайната на слизането на Благодатния огън, въпреки многобройните опити. Благодатният огън символизира светлината на Възкресението Христово, вярващите го смятат за светиня.

Преди слизането на огъня Йерусалимският патриарх Теофил III, заедно с представители на Братството на Божи гроб, монаси от Йерусалимската православна църква, три пъти обиколиха Кувуклията с великденски песнопения, след което заедно с представител на Арменската апостолическа църква, патриархът влезе вътре и започна да се моли.

Храмът на Божи гроб, както обикновено за Велика събота, се изпълни с богомолци. Поради засилените мерки за сигурност бяха въведени и ограничения за влизане в църквата – вътре бяха допуснати само притежатели на пропуски, раздадени от църковни организации. Стотици полицаи следят за реда по улиците на Йерусалим, а влизането в древната част на града е ограничено.

Заради ситуацията в Израел Светият синод в България реши тази година да не се пътува до Израел и до светия град Йерусалим за пренасянето на Благодатния огън в България. Това обяви по миналата седмица Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриaршия (БПЦ-БП).

Благодатният огън от Йерусалим ще пристигне тази вечер в Русе от Румъния. Това съобщи за БТА Главиницкият епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Наум.

„Тъй като няма да има делегация на Българската православна църква в Йерусалим, ние ще използваме близостта си с Румънската църква“, каза Негово Преосвещенство.

Той обясни, че Румънската църква предвижда да вземе Благодатния огън от Йерусалим. Така свещеници от Русенската митрополия ще пътуват до град Букурещ. Там те ще получат частица от Благодатния огън.

По традиция Русенската митрополия взима Благодатния огън от румънския град Гюргево, а причината за това е близостта на тези градове.

Четете още

Избор на редактора