Близо 4 лева за литър бензин в Северна Гърция

Собственици на бензиностанции в Северна Гърция заявиха, че са поставени пред риск от фалити поради по-евтините горива в България, съобщава, пoзoвaвaйĸи ce на мecтни мeдии.

От своя страна хотелиерите смятат, че високата цена на бензина ще се отрази негативно на туристическия сезон.

Председателят та Асоциацията на собствениците на бензиностанции в Атика – Мария Занга заяви пред медиите, че рязко е спаднал оборота на търговците на горива в Северна Гърция, където цената на бензина достигна 2 евро за литър.

Гърците от северните райони пътуват до България за по-евтини горива.

„От една страна оправдавам хората, които преминават границата, за да заредят по-евтин бензин, но от друга има риск от масови фалити на собствениците на бензиностанции“, коментира Занга.

От министерството на развитието съобщават, че на островите средната цена на безоловния бензин е над 2 евро за литър, като на места достига и 2 евро и 20 цента.

Като резултат чужденците все по-рядко наемат коли под наем поради скъпия бензин, оплакват се собствениците на туристически агенции.

От опозицията настояват правителството да намали акциза върху горивата в интерес както на гърците, така и на чужденците през туристическия сезон.

Четете още

Избор на редактора