Близо 50 % от българите вярват на Църквата

Близо 50 % от българите имат доверие в Църквата, сочат данни от проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Данните показват, че 49,7% от запитаните българи отговарят, че имат доверие в Църквата, 34,1 на сто отговарят отрицателно, а останалите не могат да преценят.

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с високо доверие сред обществото ни, тези нагласи се запазват стабилни през последните години, като доверието варира между 40 и 50 на сто, коментират социолозите. Те констатират, че последните месеци показват запазване на добри нива на доверие в Църквата като институция в по-скоро горните граници на традиционното за обществото ни. На фона на отношението към други институции, особено тези на държавната власт, това са впечатляващи стойности,  отбелязват от „Галъп интернешънъл болкан“.

Църквата сякаш остава встрани, нагласите към нея са стабилни, без резки пикове и спадове, макар че наличието на скандали и обвинения не е изключение и за тази сфера на обществените процеси у нас и назад в годините е давало своето отражение. Показателно е, че погребението на патриарх Неофит през март тази година беше определяно като едно от събитията, които в най-голяма степен обединиха обществото ни, посочват анализаторите.

Четете още

Избор на редактора