17.9 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Близо 6 000 украинци вече работят на трудов договор у нас

Над 5 600 са наетите на трудов договор украински граждани с временна закрила в България, което представлява над 15% от работоспособното население от бягащите от войната в Украйна, останали в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Уточнява се, че в тази бройка не влизат наетите на граждански договори и тези в изпитателен срок.  Това е най-високият процент интегрирани бежанци и то само в рамките на 3 месеца.

Наетите са разпределени в почти всички области на страната, в 20 сектора от икономиката в 9 различни професионални направления.

Назначените са основно в хотелиерство и ресторантьорство, административни и спомагателни дейности, строителство и професионални дейности, научни изследвания и IT.

Още в началото на кризата IT секторът заяви, че се нуждае от около 30 000 кадри, а текстилната промишленост може да поеме около 20 000. В различните браншове вече има назначени украинци като ръководители, специалисти, техници, помощен и административен персонал, както и хора с професии, които не изискват специална квалификация.

От началото на войната в България са влезли над 330 000 украинци. В пика на кризата в държавата бяха настанени над 115 000 души, а към днешна дата в България пребивават около 78 000. Около половината от тях са настанени в държавни бази и хотели по новата хуманитарна програма.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини