Блинкън настоя в Рияд за натиск над „Хамас“

Дипломат №1 на САЩ Антъни Блинкън днес разговаря близо час със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман в района на Рияд, съобщи американски служител, предаде Франс прес.

Като „много продуктивна“ определи срещата Блинкън, когато се върна в хотела си.

Американският държавен секретар „подчерта непоколебимия фокус на Съединените щати върху спирането на терористичните атаки от страна на „Хамас“, осигуряването на освобождаването на всички заложници и предотвратяването на  разпространението на конфликта“, заяви говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

„Двамата потвърдиха общия си ангажимент за защита на цивилното население и за укрепване на стабилността в Близкия изток и извън него“, каза Милър.

Принц Мохамед изтъкна дипломатическите усилия на Рияд „за успокояване на ситуацията“, съобщи официалната Саудитска агенция по печата (САП) – усилия, които включват обаждания до регионални лидери, включително до иранския президент Ебрахим Раиси.

Той също така потвърди осъждането от страна на Рияд на нападенията срещу цивилни граждани и „жизненоважни интереси, които засягат ежедневния им живот“, като същевременно подчерта необходимостта палестинците да „получат законните си права и да постигнат справедлив и траен мир“, съобщи САП.

Блинкън е на обиколка в региона, след като на 7 октомври бойци на „Хамас“ проникнаха в Израел от ивицата Газа и убиха 1300 души, предимно цивилни, и взеха около 150 заложници.

Нападението предизвика масирана ответна кампания, насочена срещу ислямистката групировка в Газа, при която загинаха повече от 2300 души.

Преди избухването на конфликта саудитският престолонаследник спомена за напредък в извършваната с посредничеството на САЩ дипломация за нормализиране на отношенията между Саудитска Арабия и Израел. На фона на кризата обаче Саудитска Арабия спря този процес и Блинкън заяви, че прекъсването на усилията за нормализиране на отношенията между Рияд и Йерусалим може би е мотивирало отчасти нападението на „Хамас“.

Четете още

Избор на редактора