Богата наследница раздава €25 млн. на австрийците

Наследницата на значително богатство Марлене Енгелхорн иска да преразпредели 25 милиона евро в австрийското общество. Схемата, по която ще стане това, бе представена от Енгелхорн по време на пресконференция, съобщиха днес австрийски медии.

Намерението на Енгелхорн е да върне на обществото 90 процента от активите си. Създадена по нейна инициатива комисия, наречена „Добър съвет за преразпределение“, ще реши какво да прави с 25 милиона евро. Комисията ще се състои от 50 души, избрани на случаен принцип.

Енгелхорн подчерта, че самата тя няма да има думата по този въпрос. Изключени са противоконституционни, нехуманни и ориентирани към печалба цели. „Винаги съм казвала, че искам да преразпределя поне 90 процента, а сега най-накрая става въпрос за това преразпределение“, каза Енгелхорн на пресконференцията.

Тридесет и две годишната студентка по германистика получава това наследство от своята родена във Виена баба Трауди Енгелхорн-Векиато, която е починала в Швейцария през есента на 2022 година. Трауди Енгелхорн-Векиато е била омъжена за Петер Енгелхорн, внук на основателя на германската химическа компанията БАСФ (BASF) Фридрих Енгелхорн, чието състояние се оценява от списание „Форбс“ на 4,2 милиарда долара, пише вестник „Стандард“. Марлене Енгелхорн обяснява необичайния си ход по следния начин: „Когато се разпределят големи състояния, това засяга всички“. Тя иска решението да бъде взето в рамките на демократичен процес: „Ако приемате демокрацията сериозно, трябва да ѝ дадете шанс.“ И да се довери на хората.

Богатството в Австрия очевидно е разпределено неравномерно и това е несправедливо, австрийското радио ОРФ цитира наследницата и обяснява мотивите за постъпката й: най-богатият един процент от населението в Австрия притежава почти 50 процента от всички активи, с всички негативни последици от това върху социалната структура, политическата система и медийния пейзаж. „Това гарантира, че демокрацията е застрашена от непропорционалното влияние на няколко богати хора“, заявява Енгелхорн.

Държавата обаче не прави нищо по този въпрос и не изпълнява мандата си да облага богатството и наследствата с данъци. Ето защо тя подкрепя идеята за граждански съвет по модела на Съвета по климата.

Австрийският всекидневник „Клайне цайтнунг“ дава пояснения за начина, по който ще се сформира съвета, отговорен за разпределение на богатството и финансиран от Енгелхорн, съветът вече е в процес на създаване. Тези дни се изпращат 10 000 писма с покани. От тези случайно избрани членове в двуетапен процес ще бъдат избрани 50 души и 15 заместващи членове, представителни за хората над 16-годишна възраст в Австрия. След това от март до юни този „Добър съвет за преразпределение“ – придружен от екип от модератори и експерти – ще разработи идеи за справяне с разпределението на богатството и ще вземе решение за преразпределението на 25-те милиона евро. Заседанията ще се проведат в рамките на шест уикенда в Залцбург, като всеки ще получи надбавка от 1200 евро на уикенд.

В съобщение за медиите председателят на Камарата на труда Ренате Андерл изрази „голямо уважение“ към Енгелхорн за нейното решение. Камарата на труда също се позова на последните данни на Европейската централна банка, според които Австрия е на второ място по концентрация на богатство в еврозоната.

Подкрепа дойде и от „Зелените“, които се изказаха в полза на данък за наследниците на милионери. Обединението на австрийската индустрия обаче отново се обяви категорично против въвеждането на данък върху богатството и наследството, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора