Богоявление е! Над 125 000 празнуват имен ден

Днес отбелязваме един от най-светлите християнски празници – Богоявление, Йордановден или още Кръщение Господне.

В църквите се извършва празнична Божествена литургия и водосвет. След което, по традиция, свещеникът повежда вярващите до близкия водоем и хвърля кръста във водата. Мъжете скачат в ледените води, за да го извадят. Смята се, че този, който успее пръв да стигне до него, ще бъде здрав и щастлив през цялата година.

В Калофер вече започна мъжкото хоро. По традиция то се играе във водите на река Тунджа. Улиците на възрожденския град се огласяват от звуците на тъпани и гайди от рано сутринта. Ритуалът се изпълнява на Черковския мост. Близо 200 мъже, облечени в традиционни носии, изпълняват леденото хоро. Песента, която мъжете пеят, е „Залюбила е Василка“. Тази година 6-годишният Мартин хвана кръста, съобщава Нова.

Според библейския разказ на Богоявление, или Йордановден, при Йоан Кръстител на реката Йордан, дошъл Исус. Когато то видял,  Йоан Кръстител веднага се поклонил и казал, че той трябва да се кръсти при него. Но Исус влязъл във водите на река Йордан и тогава над него се отворили небесата, отгоре блеснала светлина, подобно на мълния, и духът божий във вид на гълъб слязъл върху кръщаващия се Господ. Чул се глас, който казал: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“.

Имен ден на Богоявление празнуват 125 394 души в България, показват данните на Националния статистически институт.

На 6 януари се освещават бойните знамена на Българската армия, традицията е възстановена през 1993 г., преди това ритуалът се извършва от 1879 до 1946 г.

Обредната трапеза включва прясна пита, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи и вино.

Четете още

Избор на редактора