Бордър коли сред лавина спечели фотоконкурс

Лавинно спасително куче, бордър коли, на име Кайрон, провира муцуната си през снега, надушвайки всеки, който може да е затрупан на няколко метра под лавината.

Това е изображението, което спечели категорията Портрет и Пейзаж на Международните награди за фотография на кучета 2022 г.

Заснето е от Далия Фихман от Швейцария с нейния Nikon D3. „Далеч от пистите, далеч от шума и суетата, наслаждавайки се на мекотата на снежния прах, на недокоснатостта“, пише тя за вдъхновението зад нейната трогателна снимка.

„Тъмната страна на това: всяка година хора са затрупани от лавини. Търсенето в неравен терен обикновено е много трудно. Кучетата за спасяване на лавини често реагират първи, пробивайки си път през лавинните конуси на четирите си лапи с много постоянство да се търсят заровените хора“.

Фихман е придружавала спасителни екипи с фотоапарат през деня, лягайки с обектива си в малка, тъмна ледена пещера, оставяйки кучетата да я търсят, в опит да улови перфектния кадър.

„Моментът, когато снежната покривка се отвори, първият лъч светлина прониква в пещерата, лапите разравят снега и носът на кучето се насочва към вас, е прекрасен“, добавя тя. „Респект към всички водачи на кучета с техните четириноги приятели, които инвестират много време и търпение. При спешни случаи те рискуват живота си.“

Dog Photography Awards е ежегоден конкурс, отворен за професионални, любители и студенти фотографи от цял ​​свят. Той има за цел да популяризира хора, които се специализират във фотографията на кучета и тази година имаше четири категории, включително Студио, Екшън и Хора и кучета.

Сред шестима съдии беше Одри Белот, фотограф на кучета от Франция, която наставлява професионални и начинаещи фотографи по целия свят.

Победителите получават цени по €500 за всяка категория. Тази година имаше около 1400 кандидатури от 50 страни.

София Хътчинс, второ място, Портрет и пейзаж
Джоан Лиу, трето място, портрет и пейзаж
Су Кайе, първо място, Студио
Джейн Томсън, второ място, Студио
Даниела Шмид, трето място, Студио
Франческо Джуниър Мура, първо място, Екшън
Кияра Кочбек, второ място, Екшън
Джулия Хаселкус, трето място, Екшън
Сабрина Теден, първо място, Кучета и хора
Сара Ебнер, второ място, Кучета и хора
Ръсел Чартърс, трето място, Кучета и хора
Кирсти Бевън, финалист
Кристин Шолц, финалист
Кърсти Кийнън, финалист
Десина Збранкова Албаньова, финалист
Михал Хурник, финалист
Кристофър Робинсън, финалист
РЕКЛАМАspot_img