БОЕЦ в акция: Вън Митрофанова и руските агенти

Гражданско движение БОЕЦ с акция пред Посолството на Руската федерация в София под наслов „Вън Митрофанова и руските агенти в България „.

От движението посочват, че организирането на „Международен събор на русофилите“ под егидата на руския посланик Елеонора Митрофанова и публичните й заявки за победа на Русия във войната срещу Украйна е позор за натовска и европейска България и допълват, че продължаването на престоя й у нас е недопустимо.

Пред БНР лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев посочи, че опорката, че „лошата Украйна ще убие нашето земеделие и животновъдство“ не е вярна. Според него причината за напрежението между правителството и зърнопроизводителите е друга, но никой не протестира срещу нея.

Георгиев коментира още, че каквото и да се случва в Украйна, то е следствие на  войната срещу нея на Русия и нейният президент.

Исканията на БОЕЦ са:

„Митрофанова незабавно да бъде отзована, да бъде изгонена от България. Импийчмънт на президента Радев, закон за лустрацията, оставка на шефа на ДАНС, оставка на министъра на вътрешните работи, разследване на „Турски поток“.

Пред руското посолство демонстрантите скандират „Митрофанова вън“, „Тук не е Москва“ и „Слава на Украйна“. Те разпънаха огромно българско знаме с надпис „Освобождение“, върху което поставиха украински флаг с по-малки размери. Виждат се транспаранти със зачеркнат символ Z, с надпис „Вън Митрофанова и руските агенти“, „Демонтаж на петата колона“, „Импийчмънт на Радев“, както и знамена на ЕС.

Освен представители на БОЕЦ, в проявата се включиха украински граждани и жители и гости на София.

От БОЕЦ обявиха, че следващите им протести ще са пред президентството и пред парламента.

Демонстрацията пред руското посолство протича спокойно и при засилено полицейско присъствие.

Четете още

Избор на редактора