Божанков: Целта на Радев е да ни извади от ЕС и НАТО

„Не става дума за война между президента и управляващото мнозинство, а е война на президента срещу редовно избрано правителство, бих казал – срещу конституционния ред, защото нормалното състояние в демокрацията и в парламентарната република е да има редовно правителство, избрано на избори, то да управлява страната. Нещо, което президентът очевидно не може да приеме“.

Това каза в предаването „Политически НЕкоректно“ депутатът от гражданската квота на ПП-ДБ Явор Божанков.

Той обясни, че не приема определението „анти-Радев“ за законопроекта, подготвен от него, е още на идейно ниво и все още не е внесен в парламента:

„Представил съм го на нашата парламентарна група и колегите правят бележки и предложения по него, преди да стане официално предложение. Това не е законодателство „анти-Радев“, а законодателство „анти-еднолична власт“. Досега този въпрос не беше поставян, защото никой не беше злоупотребявал със служебна власт. … В законопроекта е предвиден механизъм да не могат безконтролно да се случват кадрови назначения, които са направен от служебния кабинет на президента, одобрени от самия него. Къде е контролът – власт възпира власт? Неговият кабинет е безконтролен, защото няма Народно събрание“.

Според Явор Божанков „крайната дестинация на поведението на Румен Радев е изваждането на България от ЕС и НАТО“:

„Абсолютно съм убеден! … Факт е, че всички действия по отношение на войната, оръжието за Украйна, членуването на България в съюзите, позициите на президента генерално поставят под въпрос ориентацията на България спрямо Европа и НАТО. Не сега и веднага. Но такъв тип поведение естествено отдалечава България стъпка по стъпка. … Голяма задача пред нашето правителство е да направим не само законодателство, което да гарантира, че руско влияние няма да се прокара през президентската институция. Но какво стана с всички руски активи в България? Нито един лев замразен няма в България. Компетентните институции трябва да действат“.

Божанков постави въпрос дали Румен Радев е правил среща в президентството с Валентин Златев, като посочи, че знае нещо за това и очаква, ако президентът потвърди за такава среща – да разкаже какво са си говорили, „защото темата „Лукойл“ е голяма тема около руските интереси в България“.

Четете още

Избор на редактора