Божанов към МВР: Актовете и фишовете на шофьорите да са публични

„В петък изпратих писмо до МВР с предложение (и в рамките на правомощията ми по линия на отворените данни) да публикуваме данните, запис по запис, за всички актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления, с всички данни за тях (какво са нарушили, къде е нарушението, каква е глобата и др.).“ Това написа във фейсбук министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов.

„Със заличени лични данни на нарушителите, но с анонимизирани идентификатори, така че да стане ясно ако има рецидивисти. От данните няма да е ясно кой е рецидивистът, но ще бъде ясно в кой град колко шофьори има с множество нарушения“, пише още Божанов.

Според него данните ще могат да бъдат ползвани и за анализи за повишаване на пътната безопасност от общините и от неправителствения сектор.

Божанов уточнява още, че ще има достатъчно време за техническата работа по публикуването на тези данни, които ще допринесат за по-безопасни пътища, по-ефективен контрол и превенция и спиране на „чадърите“ над нарушители.

Четете още

Избор на редактора