Божков дал сведения на САЩ за Борисов и Горанов

Васил Божков седем пъти е бил разпитван от властите на САЩ, пред които е дал сведения срещу Бойко Борисов и Владислав Горанова, за да бъде изваден от списъка „Магнитски“.

Последният разпит е бил проведен през май, казва адвокатът на Божков Стоян Баумайер в интервю за Би Ти Ви. Той твърди, че клиентът му е имал не една, а две забрани да се прибере в България – едната от ОАЕ, а другата – от САЩ.

„Васил Божков каза „Аз оказвам пълно съдействие, каквото искате – това е“… Американските власти знаят за Васил Божков повече отколкото Васил Божков знае за себе си. Това Ви го гарантирам“, добави адвокатът.

До момента са представени 25 000 страници материали пред американските власти. По думите му американските власти разполагат и със записи, но не уточни дали на тях има политически лица.

„Моят клиент повече от две години съдейства на 100% с американските власти и всеки път, когато имахме възможност по време на разпити сме питали отново кога е удобно той да се прибере, да изчисти името си пред българското правосъдие и да приключи веднъж завинаги с тези дела тук… Тогава ни беше казано, че той ако все още иска, може да се прибере.“

Баумайер заявява още, че животът на Божков е застрашен и в затвора могат да му направят нещо.

Четете още

Избор на редактора