Божков не се е прибрал доброволно, екстрадиран е

Хазартният бос Васил Божков, който се прибра в България в петък, и бе арестуван още на летището, не се е върнал доброволно, а е екстрадиран от властите на Обединените арабски емирства, съобщава Mediapool.

Българските власти са получили официално писмо от властите на ОАЕ с дата 23 август, с което са уведомени, че Божков ще бъде екстрадиран на 25 август. Уведомени са също за номера на полета, както и за очаквания час на кацането на самолета с екстрадираното лице на „Летище София“ – 15:15 ч. Първоначално Божков създаде впечатлението, че се прибира в България по собствено решение, а адвокатът му твърдеше, че пътуването е планирано отдавна, но досега бизнесменът нямал „разрешение“ от властите в Дубай. Сега обаче излиза, че не става дума за разрешение, а за екстрадиция, твърди изданието.

От документите, които са пристигнали в МВР и МВнР, предоставени на прокуратурата, става ясно, че има решение за връщането на Божков от дубайските власти от 25 август с еднопосочен полет Дубай-София, научи „Сега“ от източници от държавното обвинение.

Освен адвокатите обаче, и самото държавно обвинение върдеше, че Божков се е върнал доброволно. „На 25.08.2023 г.  обвиняемият В.Б., обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София“. Спрямо същия по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа“, пишеше в официално съобщение на държавното обвинение.

Междувременно стана ясно, че съобщението, че е екстрадиран е дошло днес от Интерпол-Абу Даби. В него не било посочено заради какво го връщат – дали за наказаелните му дела в България или за нещо друго. Така може да се окаже, че това съобщение за екстрадиране може да се окаже, че е в полза на Божков – защото ако не е върнат конкретно по искането за наказателние дела, то на практика тук ще има изключителни проблеми да го разследват за тях и прокуратурата може да каже, че е с вързани ръце.

В същото време Васил Божков е призован на разпит днес като свидетел по разследването по неговите твърдения за изнудване и за това, че е плащал такса спокойствие на върхушката на ГЕРБ.

На няколко пъти през последните 3 години той пускаше схеми и комикси от Дубай с твърдения как точно е станало това. После обяви, че е дал сигнал до прокуратурата, в което описва всичко. Държавното обвинение обаче твърди, че няма как да обръща внимание на неговите твърдения, докато не го разпита като свидетел и не закрепи думите му като доказателства по дело.

Четете още

Избор на редактора