Божков под домашен арест, ще го следят с гривна

Софийският апелативен съд наложи домашен арест с електронна гривна на бизнесмена Васил Божков. Решението беше взето, след като съдебният състав се съвещава повече от един час. То е по едно от делата срещу Божков, свързани с хазартна дейност, по което той беше задържан в ареста. Определението на съда е окончателно.

Според съда определението на долната инстанция за задържането на Божков е непълноценно мотивирано и следва да се отмени.

Искам по-лека мярка, може би парична гаранция или подписка, каза Васил Божков малко по-рано пред съда.

Според магистратите може да се направи обосновано предположение, че Божков е извършител на някои от престъпленията, за които е обвинен. В резултат на дейността на прокуратурата обаче възможността на обвиняемия да извърши престъпление, ако е на свобода, е снижена, посочи още съдебният състав. Магистратите отбелязаха, че опасността от укриване на Божков съществува, но е с по-занижен интензитет.

Прокурор Ангел Кънев заяви, че наложеният домашен арест на Божков следва да се изпълни още днес, когато пристигнат документите в Главна дирекция „Охрана“.

Адвокат Георги Гатев заяви пред медиите, че ще обжалва наложената вчера от прокуратурата на Васил Божков парична гаранция от 1,5 млн. лева по делото срещу него за културните ценности.

На 25 август Васил Божков се върна от Дубай, където пребиваваше и беше задържан на летището в София. На следващия ден Софийският градски съд го задържа в ареста.

Четете още

Избор на редактора