Бойко Борисов: Празни чекове не подписвам

„Празни чекове не подписвам“, коментира Бойко Борисов изявлението на финасовия министър Росица Велкова за новия бюджет.

По-рано днес служебният министър обяви, че правителството ще изготви проект на бюджет за тази година през април, когато изтича действието на удължения бюджет за 2022 г. Лидерът на ГЕРБ обаче заяви, че партията му няма да го подкрепи. Това се разбра от разпространено видео в профила му във „Фейсбук“ от негово изказване пред симпатизанти на политическа сила в Силистра.

Предложенията нямало да получат подкрепа от повечето партии, защото очакванията са да има нови предсрочни парламентарни избори до края на годината, каза Борисов.

На днешния си брифинг Велкова уточни, че се предвиждат промени в данъчните закони. Тя посочи, че за целите на влизането на България в еврозоната проектът на бюджет ще бъде изчислен при 3% бюджетен дефицит, а намалената ставка на ДДС за някои стоки заради пандемията, която засега важи до края на юни, ще бъде предложено на следващото Народно събрание да се върне към общата от 20%. Облекчената ставка се предлага да остане за хляба, брашното, бебешките храни и на книгите. Това означава, че се предлага облекчението да отпадне за горивата, тока, заведенията. Предлага се също и увеличаване на акциза на електронните цигари, засилване на фискалния контрол и предварително задължение да се декларира ДДС при селектираните рискови стоки.

Бойко Борисов обясни, че няма как ГЕРБ да подкрепи подобен бюджет, след като неговата партия стояла зад свалянето на данъка на ресторантите, фитнесите и туризма.

„Тези проекторешения за бюджета не виждам как ще съберат мнозинство. Нужно е отговорно редовно правителство, за да не може безотговорността на някои партии да доведе страната до реален фалит“, каза още Борисов.

Още по темата

Избор на редактора