Боксьорка и плувец ще носят знамето ни в Париж

Боксьорката Станимира Петрова и плувецът Петър Мицин ще бъдат знаменосци на българската делегация на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, обявиха от Българския олимпийски комитет (БОК).

Церемонията е насрочена за 26 юли 2024 година, а състезанията ще продължат до 11 август.

До момента България има 41 спечелени квоти, като две от тях са за Мицин и Петрова. Плувецът, който само преди седмица бе част от щафетата на България, подобрила националния рекорд на 4 по 100 в свободния стил, ще вземе участие на 400 и 800 метра в същата дисциплина.

България ще има четирима плувци на олимпиадата.

Двукратната европейска шампионка Станимира Петрова пък ще се включи в турнира по бокс за дами в категория до 54 кг. България ще бъде представена от петима боксьори на Олимпийските игри в Париж.

В олимпийската делегация са включени още 40 треньори и 13 души медицински щаб, начело с главния лекар Стефан Стругаров, а проф. Татяна Янчева е психолог на групата. Генералният секретар на БОК Белчо Горанов е заместник-ръководител на делегацията, а президентът на БФВолейбол Любо Ганев ще бъде олимпийско аташе.

България ще бъде представена в 16 спорта в Париж, като най-много са състезателките по художествена гимнастика – ансамбъл и индивидуално със 7, следвани от лека атлетика, бокс и борба – по 5, плуване – 4, бадминтон и вдигане на тежести – по 3,  гребане, джудо, спортна гимнастика и спортна стрелба – по 2, и кану-каяк, модерен петобой, тенис на корт, фехтовка и таекуондо – по 1.

Четете още

Избор на редактора