Болен от рак имигрант спечели $1,36 млрд. от лотария

Победителят в историческия джакпот от лотарията Powerball от $1,3 милиарда миналия месец е имигрант от Лаос, който има рак от осем години и премина последната си химиотерапия миналата седмица, съобщава AP.

Ченг „Чарли“ Саефан от Портланд каза на пресконференция, организирана от лотарията на Орегон, че той и съпругата му Дуанпен ще разделят наградата поравно с приятеля си Лайза Чао, който дал 100 долара, за да купат партида от билети. Те ще получат еднократно плащане, 422 милиона долара след данъци.

„Ще мога да осигуря семейството и здравето си“, каза късметлията и добави, че „ще намери добър лекар за себе си“.

Той каза, че като болен от рак се чудел: „Ще имам ли време да похарча всички тези пари? Колко дълго ще живея?“

След като купили билетите, Чао изпратил снимка на билетите на Саефан и му написал: „Ние сме милиардери.“ Беше шега преди същинското теглене, каза той, но на следващия ден всичко се сбъдна.

Печелившият билет беше продаден в началото на април в смесен магазин Plaid Pantry в Портланд, слагайки край на серия без победител, продължила повече от три месеца. Лотарията на Орегон каза, че е трябвало да премине през процес на сигурност и проверка, преди да обяви самоличността на лицето, което се е появило, за да поиска наградата.

Съгласно законите на Орегон, с малки изключения, лотарийните играчи не могат да останат анонимни. Победителите имат една година, за да поискат голямата награда.

Джакпотът има парична стойност от 621 милиона долара преди данъци, ако победителят избере да вземе еднократна сума, а не анюитет , изплащан за 30 години, с незабавно изплащане, последвано от 29 годишни вноски. Наградата подлежи на федерални данъци и щатски данъци в Орегон.

Наградата от 1,3 милиарда долара е четвъртият по големина Powerball джакпот в историята и осмият по големина сред американските джакпот игри, според лотарията на Орегон.

Най-големият спечелен джакпот от лотария в САЩ беше 2,04 милиарда долара в Калифорния през 2022 г.

Четете още

Избор на редактора