Болшевики ленинисти развяваха червени знамена пред Кремъл

Поддръжници на комунизма в Русия се събраха на Червения площад в Москва, за да отбележат 99-ата годишнина от смъртта на основателя на Съветския съюз Владимир Илич Ленин.

Стотици чакаха на опашка, за да положат цветя в мавзолея на великия им вожд. В него е изложено на показ балсамираното тяло на Ленин от момента на неговата смърт през 1924 г.

Болшевиките развяваха червени знамена със сърп и чук. Много от тях носеха и портрети на Владимир Ленин.

Ленин е създател е и водач на Руската социалдемократическа работническа партия (болшевики), известна повече като болшевишката партия, създател на Третия комунистически интернационал и на първата социалистическа държава в света.

Той е първият министър-председател на СССР и създател на идеология, останала в историята с името марксизъм-ленинизъм. След Октомврийската революция е водач на Руската съветска федеративна социалистическа република, а от 1922 г. – лидер на СССР.

Обявен е от списание „Тайм“ за една от стоте най-влиятелни личности на XX век.

Ленин умира на 21 януари 1924 г., няколко месеца преди 54-ия си рожден ден. Причина за смъртта е масивен инсулт. През последните две години преди смъртта си той на практика е бил неработоспособен, след като получава удар и се лекува и от сифилис.

РЕКЛАМАspot_img