Борисов готов да врътне кранчето на Балкански поток

Готови сме още днес да гласуваме решение за спиране на „Балкански поток“, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в кулоарите на Народното събрание.

Тръбата е 100 % българска, изцяло на територията на България, акциите са 100 % на българите. Към днешна дата има 1 млрд. и 309 млн. лева чиста печалба. Няма такъв бизнес, такова държавно предприятие, нещо, направено в България, което да носи такъв огромен принос в пари на българите. Ако колегите искат и считат, че в него има нещо лошо и трябва да предадем интересите на България в полза на Гърция, още днес може да внесат решение да спрем „Балкански поток“, каза още Борисов.

След като това се случи, ние можем днес да спрем „Балкански поток“. Крановете са на територията на България. Или, ако искат – защото това сме го обсъждали с колегите – защо не го пуснат на приватизация. Да видят какви пари ще вземат за него. Готови сме веднага и на двете решения, ГЕРБ ще ги подкрепи. Затова предлагам или да го спрем, или да го продадем, допълни лидерът на ГЕРБ.

Решението е 100 % на българския народ, каза Борисов. Той добави, че в Сърбия 51 % от тръбите от потока са на „Газпром“. И припомни, че за компресорите са дадени 350 милиона лева и това, по думите му, са най-добрите в света реверсивни компресори. Борисов каза още, че до края на годината се очаква да стане факт и вертикалната връзка от Гърция през България и Румъния за Украйна, по която ще могат да се доставят по 10-15 млн. кубични метра към Украйна.

Към днешна дата твърдя, че от Солун през Петрич влизат между 8 и 10 милиона куб. метра руски газ в България. Колкото и да не им се иска на колегите, само руска молекула има в нашите тръби, за съжаление, добави Бойко Борисов.

Затова предложихме на колегите към точката за „Балкански поток“, защото това е газовият хъб „Балкан“, признат Европейската комисия, да прибавим и „Лукойл“. Да могат българите да видят, че от едното милиарди печелят, а от другото –  милиарди са изтекли към Швейцария, добави Бойко Борисов.

Той припомни, че с гласовете на ГЕРБ и ПП-ДБ и по предложение на Асен Василев е бил предложен и приет текст в Закона за контрол на прилагане на ограничителните мерки с оглед дейността на Русия да се наложи такса от 20 лева за пренос на руски природен газ и така да бъде „наказана Австрия“. Тогава никой не каза една дума, каза Борисов.

Четете още

Избор на редактора