Борисов забрани на своите думата „сглобка“

Две неща могат да изкарат ГЕРБ от управлението и те са по-важни и от евроатлантизма – бюджетът и корупцията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред членове на партията по време на националния съвет във Велико Търново.

Борисов, подобно на колегите си от партията, остро разкритикува бюджета, предложен от финансовия министър Асен Василев и постави ултиматум на ПП-ДБ – че ако предложенията на ГЕРБ не влязат в план-сметката, може да напуснат управлението.

„Ако в този бюджет няма политиките на ГЕРБ, поименно изписани, аз знам парламентарната група какво ми казва и ще се присъединя към нея. Няма ли го писано, няма ли го гарантирано, няма да се поддадем повече. Нито имаме заместник-министри, няма да носим отговорност за безобразията, които правят. Няма ли я Хемус записана – няма какво да си говорим. Няма ли Русе – Търново записана – нямам какво да си говорим. Ако искат, с решения на парламента ще ги възложим, за да не се притесняват. Ние трябва това да го направим.“

Единственото добро в управлението е ясната евроатлантическа посока на страната, посочи Борисов.

„Като начало повече не трябва да ни наричате сглобка – не виждам в тази превърнала се в цинизъм дума нищо рационално, нищо добро за хората. Вчера на учението в Ново село си дадох сметка за себе си, че всъщност ей този евроатлантизъм, станал и той вече трудна за преглъщане дума, ако днес категорично не кажем тръгваме си – стои това. Светът е токова сложен в момента – война в Украйна, война в Израел“.

Борисов се скара на ПП-ДБ, че не били посадили и построили нищо за трите години, откакто ГЕРБ ги няма в управлението. Според лидера на ГЕРБ затова партията му „е била избрана отново“ на местните избори.

„С ужас установявам, че България се превръща в един соларен парк. Навсякъде стъкло, едно две работни места. Природата се превръща в стъкло“.

ГЕРБ твърдят, че бюджетът е нереалистично раздут с 7 милиарда лева, съобщи БНТ.

„Със 7 милиарда лева е надут бюджетът. Утре на ротацията, ако те решат да си ходят, ние ще останем с дупка“, каза по-рано лидерът на ГЕРБ.

Четете още

Избор на редактора