Борисов към ПП–ДБ: Този кабинет няма да мине

В този му вид няма как да има кабинет, каза пред журналисти в Разград лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. В предложения проектокабинет на ПП-ДБ има няколко имена, срещу които не мога да кажа нищо лошо – предложението за министър на обраната, на екологията, но те са сбъркали времето, допълни Борисов.

В два поредни избора народът казва, че те не могат да управляват сами, като същото са ни казали и на нас, и на останалите политически партии, посочи той. От акад. Денков разбрах, че той ще преговаря с всички партии и му пожелавам успех, допълни той. Считам, че освен мен, те нямат други приятели, допълни още Борисов. По думите му редовен, стабилен кабинет, би се получил в един общ кабинет.

В отговор на въпрос как ще постъпи ГЕРБ при връчване на мандат за съставяне на правителство Борисов благодари на президента Радев, че „дава още време“. За нас е неприемливо, когато е строго партиен кабинет, а това е партиен кабинет, след като в него участват Асен Василев и Николай Денков, но от друга страна- това е хубаво, защото носят отговорност, но ако в шаблона се намерят места за водещи наши експерти като министри, мисля, че може да се случи, добави Борисов.

Затова лидерът на ГЕРБ помоли за още няколко дни търпение. Той повтори тезата си, че стабилен би бил само потенциален кабинет между ГЕРБ и ПП-ДБ. Борисов е категоричен, че в този му вид проектокабинетът не е възможен, тъй като ПП-ДБ са втора политическа сила. „Малко се издадоха днеска – много ми е интересен разговорът им за подкрепа с ДПС, с Възраждане, със Слави Трифонов“, отбеляза той. По думите на Бойко Борисов в този хаос, в тази нарастваща миграция и обедняване на хората, нищо добро не се очаква. Според него при нови предсрочни избори резултатите ще бъдат същите, а настоящите кризи ще са се влошили. Той приветства Кирил Петков, че не е в проектокабинета, както и Христо Иванов и Атанас Атанасов. „Но пък само Асен Василев да са го пуснали от всичките в кабинета – това или е голямо доверие, или е голям капан за него. Основните упреци бяха към Асен Василев. Това или е с цел да го отстрелят, или да не стане нищо“, посочи Борисов и подчерта, че единственият приятел на Асен Василев към днешна дата се казва Бойко Борисов. Той добави, че ако скритият премиер е Асен Василев, не е честно, по думите му е по-добре да е премиер.

Запитан какво би било предложението на ГЕРБ за премиер, той заяви, че ще дойде време и за това. „Ние имаме да разискваме с ПП-ДБ по няколко още важни сегмента от програмата. Нека видим какво ще постигнат с другите партии. Ако ще има тяхно правителство, въпросът ви е излишен“, добави Бойко Борисов.

Четете още

Избор на редактора