Борисов: Избори 2 в 1 са логичния край на тази коалиция

Не сме получили проекта за меморандум на ПП-ДБ. Когато го получим трябва да се погледне правно, дали отговаря на Конституцията, правилата, правилника на парламента. Аз не знам каква е тази незряла политическа тактика на „Промяната“ – подобен документ се изготвя от работни комисии. Постът външен министър е единственото министерство, за което ГЕРБ се пребори и направи компромис, за да има кабинет. Всички останали министри са на ПП-ДБ. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Промяната пускат някакъв документ, докато усилено сменят регулаторите. Този подход е арогантен, този подход е неприемлив, този подход прави ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да е било. Кой съгласува смяната на най-важната агенция в България – Агенцията за държавен и финансов контрол? Да угодим на Вили, попитаха ли партньорите си, попита той.

Много е щедро от Кирил Петков да ни предлага да си парцелираме държавата. Но не виждаме никаква принципност. Коя правова държава парцелира? 9 месеца сменяха поголовно всичко, без да се сетят за подобен меморандум, коментира Бойко Борисов.

Да си разделим 50 на 50 всичко в държавата, а в същото време целият МС да остане техен с 2/3 зам.-министри и 2/3 областни управители, разкри лидерът на ГЕРБ.

„Единственото, за което сме се разбрали досега е Денков и Габриел да направят преглед на министрите, но това ще се случи, когато Ники се „напътува“, заяви Борисов.

Избори 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази коалиция, категоричен бе Борисов.

В делкане няма да участваме, каза пред журналисти председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски в коментар на предложението за меморандум.

„Виждам, че някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите“, коментира Пеевски. За мен е абсурдно в някакъв меморандум да има желание за подялба на съдебната власт, антикорупционни агенции, съдебна власт. Това е нечувано за мен, каза още депутатът.

Водихме тези разговори с колегите преди това и мислех, че те се шегуват, че наистина ще поискат да си делнат съдебната власт, да си делнат службите. Виждаме всичко вътре, няма нищо за хората в това нещо, коментира Пеевски. „ГЕРБ да си преценяват, ние сме казали, че не участваме, в това няма нищо за хората, има само делкане на служби, делкане на прокуратура, делкане на съд, делкане на антикорупционна агенция“, добави той.

Ние ще се противопоставим с това, че няма да подкрепим това делкане, съгласно Конституцията, където има блокираща квота 160 гласа. Ние в делкане няма да участваме, заяви Пеевски, попитан как ще се противопоставят на това.

Четете още

Избор на редактора