Борисов поиска пред ЕНП пълен Шенген

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов настоя пред конгреса на Европейската народна партия, който се провежда в Букурещ, за пълноправното членство на България и Румъния в Шенген, съобщи БНР.

Пред делегатите той призна, че няколко години българската граница не е била надеждна.

В същото време подчерта, че страната ни е направила всичко необходимо, за да изпълни всички условия за членство.

„Аз обещавам, че ние ще направим и правим, така че австрийците и европейците да бъдат сигурни. На 60 км от тази зала е „Дунав мост“ 2, където има опашка от ТИР-ове, това са работещи двигатели, без санитарни възли – екологична катастрофа. Това не е работеща Европа – нито България, нито Румъния заслужава на мостовете с денонощия да стоят живи хора“, посочи той.

Борисов изтъкна помощта, която България продължава да оказва на Украйна: „Макар и колебливо правителство, но много силен парламент, България може да каже, че е дала и помогнала на Украйна много повече от големите държави в Европа“.

Лидерът на ГЕРБ обяви подкрепата на българската делегация на ГЕРБ-СДС за кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия.

„Човекът, който направи изключително много – аскетски, но много работеше, беше нашият председател Урсула фон дер Лайен. Сега ни трябва силен председател на Европейската комисия“, каза Борисов.

Той обяви и се обърна пряко към нея: „Урсула, нашата делегация на ГЕРБ/СДС ще даде всички си гласове за теб и ще направим такава кампания, че с максимум евродепутати след това в ЕП да го защитим“.

Четете още

Избор на редактора