Боровинка с диаметър 4 см отгледаха в Австралия

Австралийска ферма подобри рекорда за най-голяма боровинка в света, като отгледа плод с размерите на топче за пинг-понг, предаде Би Би Си.

През ноември боровинката е откъсната и оттогава прибрана във фризер. Тя е с диаметър почти 4 см и тежи 20,4 г – около 10 пъти повече от средната боровинка.

Преди това титлата се държеше от плод с тегло 16,2 г, отгледан в Западна Австралия.

Боровинката е от нов сорт, разработен, за да отговори на изискванията на потребителите за по-големи плодове. Главният специалист по градинарство Брад Хокинг каза, че видът Eterna обикновено дава огромни плодове, но неотдавнашните благоприятни условия на отглеждане са предизвикали обилна реколта в тяхната ферма в северната част на Нов Южен Уелс.

Екипът му е забелязал няколко обещаващи плода по храстите, но е бил шокиран, когато ги претеглили. „Едва когато ги поставихме на кантара, разбрахме какво сме създали“, каза Хокинг.

Тази седмица плодът беше сертифициран от Световните рекорди на Гинес като най-тежкия, документиран някога.

Какъв е вкусът на боровинка, която е поставила световен рекорд? Г-н Хокинг се смее и казва, че не знае. Макар и изкусен, екипът му решил да не изяжда плода. В момента производителите обмислят какво да правят с огромната боровинка.

„Има няколко идеи – можем да направим отливка от смола за спомен, която да окачим на стената, или нещо подобно“, споделиха от австралийския екип.

Четете още

Избор на редактора