„Бохемска рапсодия“ на Queen била първо „Монголска“

Най-големият хит на британската рокгрупа Queen – песента „Бохемска рапсодия“ (Bohemian Rhapsody), първоначално се е наричал „Монголска рапсодия“ (Mongolian rhapsody), съобщи Sky News.

Зачеркнатата и коригирана версия на заглавието може да се види в черновите на лидера на музикалната група Фреди Меркюри, които бяха предложени на търг от аукционната къща Sotheby’s.

Текстът е нахвърлян с молив върху бланката на вече несъществуващата британска авиокомпания British Midland. На листа е отпечатан календара за 1974 г.

Някои редове от текста на песента впоследствие също са били сменени. Така например фразата Mama, just killed a man („Мамо, току-що убих човек“) липсва в черновата. Вместо това в нея са били написани думите, че лирическият герой отива на война, която е започнала: There’s a war began/I’ve got to leave tonight/I’ve got to stand and fight („Започна война/трябва да си тръгна тази вечер/трябва да стоя и да се бия“).

15-те страници със записки на текстове на песни, написани от Фреди Меркюри, се очаква да бъдат изтъргувани за близо 1,2 милиона лири стерлинги (1,5 милиона долара). Те са от тайник с вещи на легендарния певец, които ще бъдат изложени в Sotheby’s в Ню Йорк до следващия четвъртък, преди да бъдат предложени на аукцион през септември. Те са били съхранявани в лондонския дом на Меркюри – Garden Lodge.

През 1975 г. Bohemian Rhapsody става водещ сингъл от четвъртия албум на Queen – „Една нощ в операта“, и се превръща в третата най-продавана песен във Великобритания за всички времена. Говорейки за композицията, приживе Фреди Меркюри я определя като „силна песен“:

„Това беше наистина, когато вулканът Queen изригна, когато изведнъж просто избухна!… Стигнах толкова далеч, колкото ограниченият ми капацитет можеше да ме отведе. Всъщност Rhapsody беше доста огромна задача…за щастие стана голям хит“.

Четете още

Избор на редактора