Бразилец е новият генерален секретар на Интерпол

Изпълнителният комитет на Интерпол днес за първи път избра полицай от развиваща се страна да ръководи международната полицейска агенция. Това ще е Валдеси Уркиза от Бразилия, съобщи Ройтерс.

Уркиза, на 43-годишна възраст, в момента ръководи международното сътрудничество във федералната полиция на Бразилия и ще наследи Юрген Щок от Германия начело на Интерпол за периода от 2025 до 2030 г.

Завършилият националната академия на ФБР в американския щат Вирджиния Уркиза получи осем гласа срещу два за британския кандидат Стивън Кавана и един за Мубита Науа от Замбия, съобщава БТА.

Изборът му трябва да бъде ратифициран от общото събрание на Интерпол през ноември в Глазгоу, съобщи в изявление бразилското правителство. Събранието винаги е следвало препоръките на изпълнителния комитет за генерален секретар.

„Това е признание за неутралитета на Бразилия“, заяви Уркиза пред репортери след избора в централата на агенцията във френския град Лион. „Интерпол може да получи много от разнообразието и от опита на другите страни“, допълни той.

Интерпол е най-голямата полицейска организация в света със 196 страни членки. За стогодишната си история Интерпол бил ръководен от представители на четири европейски държави и от САЩ.

„Организацията рискува да загуби надеждност и легитимност, ако се изолира. Трябва всички държави да се почувстват включени, да се служи на всички региони“, заяви Уркиза през февруари в интервю за Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора