Бразилия: Арест за висши държавни служители след бунта

Бразилските съдебни власти наредиха арестуването на висши държавни служители, след като бунтовници нахлуха в ключови правителствени сгради в Бразилия, съобщи BBC.

Един служител, бивш командир на военната полиция, е арестуван, съобщиха местни медии.

Длъжностните лица включват също бившия шеф на обществената сигурност на Бразилия Андерсън Торес и други, „отговорни за действия и бездействия“, довели до безредиците, казаха от офиса на главния прокурор.

Г-н Торес отрича да е участвал в безредиците.

Полковник Фабио Аугусто, командирът на полицията, беше освободен от длъжността си, след като поддръжници на бившия президент Жаир Болсонаро щурмуваха Конгреса, президентския дворец и Върховния съд.

Бунтът дойде седмица след като президентът Луис Инасио Лула да Силва, широко известен като Лула, положи клетва.

Драматичните сцени видяха хиляди протестиращи, някои облечени в жълти бразилски футболни фланелки и развяващи знамена, атакуваха полицията и сградата на парламента.

От приблизително 1500 души, арестувани и отведени в полицията след бунта, властите казват, че на близо 600 ще повдигнат официални обвинения.

Междувременно стана ясно, че бившият президент на Бразилия Жаир Болсонаро е бил изписан от болницата, в която бе приет в понеделник близо до Орландо в американския щат Флорида.

Според бразилски медии, Болсонаро се е отказал от по-нататъшна хоспитализация въпреки препоръките на лекарите, които са го съветвали да остане в клиниката още три-четири дни.

Болсонаро бе ранен през септември 2018 г. с нож в корема по време на среща с избиратели в Югоизточна Бразилия и прекара в болница три седмици, през които бе подложен на четири интервенции. Оттогава той на няколко пъти бе приеман в болница заради проблеми със стомашно-чревния тракт.

Още по темата

РЕКЛАМАspot_img
РЕКЛАМАspot_img

Избор на редактора