Брендо се предаде доброволно, влиза в затвора

Около 7:30 часа тази сутрин обявеният за международно издирване Евелин Банев-Брендо се е предал доброволно. Полицията ще го предаде на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, съобщи БНТ.
Полицията разследва как издирваният Евелин Банев – Брендо е влязъл в България, за да се предаде сам в затвора. Това съобщи на брифинг директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.
„Тази сутрин в 7.30 се яви на входа на софийския затвор с неговия адвокат. Беше с лична карта с изтекъл срок. Има да изтърпява присъда „лишаване от свобода“ от 6 години. Освидетелства се в МВР-болница и ще бъде въдворен в затвора, където ще изтърпи наказанието си“, посочи Илков.

Разследва се начинът, по който Банев е влязъл у нас – дали с подправени документи или през зелена граница.

На този етап Банев не дава конкретни обяснения. На въпрос на БНТ дали може да се е прибрал, защото има опасност за живота му след провалени сделки за наркотици, Атанас Илков отговори, че тази хипотеза не се изключва.

От 2018 г. Евелин Банев е издирван заради наркотрафик, има няколко издадени присъди. През 2021 г. бе открит в къща до украинската столица Киев. Според украинската полиция той е използвал чужди документи, а къщата е била под наем. В нея е открита нарколаборатория. През октомври същата година стана ясно, че Брендо има украинско гражданство и може да избегне излежаването на присъдите, защото според украинската конституция гражданите на Украйна не може да бъдат екстрадирани в друга държава.

През годините името на Брендо често попада в новинарските хроники както у нас, така и по света. През 2012 г. при международната акция „Кокаинови крале“ бяха арестувани 30 души, сред тях и Евелин Банев.

Соченият за „кокаинов крал“ е известен със своята предпазливост и години наред остава неуловим за съдебната система. Разследвания до момента установяват, че той ползва няколко самоличности.

Четете още

Избор на редактора