Британци откриват безплатно пясъчно училище в Бургас

Британските склуптори Пол и Реми Хогарт, които от години творят на бургаския плаж, поставят началото на инициатива с името „Бургаско пясъчно училище“ (Burgas Sand School). Тя ще се провежда всеки уикенд от 23 септември до 21 ноември на бургаския плаж, а при добри метеорологични условия и засилен интерес ще продължи и през зимните месеци, съобщават от пресцентъра на Община Бургас.

Инициативата предвижда всяка събота и неделя майсторите на скулптури от пясък – Пол и Реми Хогарт, да водят двучасови уроци по пясъчна скулптура в реална среда. Тъй като и двамата са англоговорящи, е препоръчително учениците, които желаят да участват, да владеят поне начално ниво на английски език, за да могат да комуникират по-пълноценно по време на обучението.

Школата ще бъде безплатна и ще осигурява необходимите подръчни материали за изработката на фигурите.

Реми и Пол Хогарт са артисти на свободна практика от Великобритания, които пътуват и творят по целия свят. От десет години живеят в България и избират Бургас за свой дом, където от няколко години ваят разнообразни скулптури от пясък на плажа. Създават ги през всички сезони – както в делнични, така и в празнични дни, като често се вдъхновяват от българските празници. Тe извайват не само фигури на различни животни, популярни герои, но и образите на известни българи.

На 3 март тази година двамата британци направиха на плажа образа на Васил Левски. Сред авторските им пясъчни творения са делфини, огромна фигура на слон, котка и много други. На 14 февруари двамата скулптори направиха сърца от пясък. На бургаската ивица те са създавали и светите братя Кирил и Методий, както и фигура на пророчицата Ванга. На Богоявление тази година пък изработиха и 13-метров пясъчен кръст.

Както БТА писа, през ноември миналата година в Бургас бе излъчен и документален филм, който разказва историята на двамата британци, техния международен опит в различни филмови продукции и реклами, както и за мотивите да изберат Бургас за свой дом.

Четете още

Избор на редактора