Брюксел ни хвали и пришпорва за повече оръжия за Украйна

България може да увеличи производството на боеприпаси за снабдяване на Украйна, казва еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за изданието „Политико“, предаде БТА.

„България има добър потенциал да увеличи значително производството в срок, който може да отговаря на това, което търсим“, отбелязва Бретон.

Еврокомисарят казва, че сега е необходимо да се намерят заводи, които са готови бързо да увеличат производството, да бъдат определени техните потребности и мощности, както и потенциалните проблеми във веригите за доставки.

Бретон посети три секретни производствени площадки в България, една от тях на държавните „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ), пише „Политико“.

Български компании „имат капацитет да увеличат доставките за сегашните си клиенти, които са страни членки на ЕС“, каза Бретон.

„Държавите, които имат запаси, могат да ги дадат на Украйна, и производителите ще могат да увеличат своето производство, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция“, добави еврокомисарят за вътрешния пазар, предава БТА.

Бретон ще посети след това Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от своята „обиколка по въпросите на отбраната“ на страни, които разполагат с потенциала да увеличат обема на производството на боеприпаси, припомня „Политико“.

Още по темата

Избор на редактора