12.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Стопанската камара предупреди за нов скок на инфлацията заради скъпия ток

„Дългосрочни решения, които да гарантират предвидими цени, стабилни доставки и конкурентна икономика”, поискаха от БСК с писмо до парламента и правителството. Според камарата, действието на механизма за компенсация на по-скъпия промишлен ток изтича в края на юни, а не е ясно дали ще бъде удължен. „Това ще доведе до свръхвисоки цени и нова инфлационна вълна и обедняване на нацията”, предупреждава бизнесът. От БСК настояват, предложените от тях промени за компенсиране да бъдат одобрени и да влязат в сила от 1 юли 2022 г.

От Камарата са притеснени и заради несигурните доставката на природен газ. Закупените от „Булгаргаз“ ЕАД два танкера няма да стигнат за потреблението у нас до края на юни, 2022 г., изчисляват от там. Бизнесът е обезпокоен от липсата на информация има ли подписани споразумения за дългосрочна доставка от алтернативни доставчици. БСК настоява и за компенсаторен механизъм за разликата над утвърдената от КЕВР цена на природния газ за месец април 2022 г. от 142.59 лв./MWh.

“Да се предвидят и средства за разплащане с пътностроителните фирми по вече изпълнени обществени поръчки”, се иска още в писмото.

“Необходимо е чрез спешна законодателна промяна да се уреди индексирането на договорите по обществени поръчки в строителството, както и да се осигурят бюджетни средства за сигурност на транспортната мрежа, за да не спрат процедурите по договори, финансирани по оперативните програми със средства от ЕК”, казват още от БСК.

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини