БСП отлъчи общинските си съветници в София

Ръководството на БСП категорично се разграничава от действията на общинските съветници на партията в София и сваля политическото си доверие от тях. Това се казва в позиция на Изпълнителното бюро на БСП, приета на извънредно заседание на националното ръководство и разпространена от пресцентъра на партията.

На заседанието на Изпълнителното бюро е обсъдено поведението на групата общински съветници от БСП в Столичния общински съвет. Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в СОС, се казва още в позицията. На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, заявява ръководството на БСП.

От Изпълнителното бюро на БСП посочват, че до днешното решение се стигнало, след като общинските съветници в София не са изпълнили решение на Националния съвет на партията от 20 януари т.г., което гласи: „Градският съвет на БСП да издигне кандидатурата на Диана Тонова за председател на Столичния общински съвет. Общинските съветници от „БСП за България“ в гласуването за избор на председател на СОС да не подкрепят създалите се мнозинства в Общинския съвет и да не гласуват за друг кандидат, освен излъчената кандидатура на Диана Тонова“. Съветниците не издигнаха Тонова и гласуваха за друг кандидат, отбелязва националното ръководство на БСП.

Вчера Столичният общински съвет избра за председател Цветомир Петров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“). Общо 47 от 61 общински съветници подкрепиха кандидатурата му. За кандидата на „Има такъв народ“ – Пламен Данаилов, гласуваха четирима съветници, а кандидата на „Възраждане“ – Емил Димитров, подкрепиха трима.

Четете още

Избор на редактора