БСП подкрепя Радев за новите съдии в КС

„Парламентарната група на „БСП за България“ гласува „против“ избора на двамата конституционни съдии. Призовахме президента да блокира избора и той го направи“. Това се казва в позиция на БСП, разпространена от пресцентъра на партията, във връзка с решението на държавния глава да сезира Конституционния съд (КС) относно избора на Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за конституционни съдии. Това е правилното решение, коментират в позицията си социалистите.

По-рано днес президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане за обявяване за противоконституционност на решенията на Народното събрание за избор на конституционни съдии, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето на Конституционния съд.

Вчера по бТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова потвърди, че БСП подготвя жалба до Конституционния съд заради новоизбраните конституционни съдии и призова президента Румен Радев да не отива на клетвата им.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове Конституционния съд от квотата на парламента. Церемонията по полагане на клетва от новоизбраните конституционни съдии ще се състои на 26 януари от 11:00 часа, съобщават на сайта на КС.

Четете още

Избор на редактора