БСП реши: Без нов мандат за Нинова

Всеки социалист има право на максимум два ръководни мандата, реши Общопартийната контролна комисия (ОПКК) на БСП на свое заседание в условия на наличен кворум и в присъствието на 18 от 31 членове на комисията, съобщи пресцентърът на БСП.

Всеки социалист, който е бил или е председател на общински съвет, районен съвет, градски съвет и областен съвет и на БСП, както и на общинска контролна комисия, районна контролна комисия, градска контролна комисия и на Общопартийната контролна комисия два последователни пълни мандата, вторият от който към началото на отчетно-изборната кампания 2024 г., не може да бъде избиран отново на същата позиция в отчети и избори 2024 г., гласи решението.

В тази връзка, Корнелия Петрова Нинова има изпълнени два последователни пълни мандата като председател на БСП и не може да бъде избирана отново за председател на БСП. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на БСП до участие в пряк вътрешнопартиен избор, няма право да допусне до участие в него Корнелия Петрова Нинова, реши още контролната комисия с пълно единодушие, без гласове „против“ или „въздържал се“.

ОПКК напомня още, че два последователни пълни мандата е императивна норма, при която няма варианти за алтернативно тълкуване и поведение. Решението на ОПКК ще бъде изпратено до всички социалисти в страната, като заедно с мотивите си то е задължително за изпълнение, се посочва в прессъобщението.

След изборите на 9 юни Корнелия Нинова пое отговорност за катастрофалните, по думите ѝ, резултати и подаде оставка като лидер на БСП.

На 15 юни т.г. Националният съвет на БСП определи Атанас Зафиров да изпълнява функциите на временен председател на партията. В БСП започва пълен отчетно-изборен цикъл, който ще приключи с конгрес през ноември, припомня БТА.

Общопартийната контролна комисия (ОПКК) в БСП се произнесе, че Иван Таков е председател на БСП-София, съобщиха от пресцентъра на столичната партийна организация.

Решението за налагане на предсрочен отчетно-изборен цикъл в Градската организация на БСП в София е взето без кворум на Националния съвет и е нелегитимно. Това означава, че председател на БСП-София отново е Иван Таков, а съставът на Градския съвет – колективният ръководен орган в София, както и председателите на 24-те районни организации остават същите от преди нелегитимно взетото решение на Националния съвет, се посочва в прессъобщението.

Четете още

Избор на редактора