БСП реши: Никакви министри повече на Радев

Пленумът на БСП потвърди прекратяването на участие в преговорите с ГЕРБ-СДС и отказа от подкрепа за първия мандат, но реши партията да участва в разговори за реализиране на втори и трети мандат за съставяне на правителство.

Освен това Националният съвет възложи на депутатите на парламентарната група на коалицията да гласуват против правителство, предложено от ГЕРБ-СДС.

Ако не се състави редовно правителство и се назначава ново служебно на президента Радев, членове на БСП да не участват в него, гласува още пленумът с 98 гласа „за“ и 2 „против“. Решенията на Националния съвет оповести пред медиите лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Не споделяме част от политиките на сегашното служебно правителство. И не искаме БСП да се включва със свои представители“, каза Нинова и посочи като пример изпращането на оръжие за Украйна.

Нинова не каза дали министрите, които са социалисти, ще бъдат санкционирани или изключени от партията, ако влязат в следващ служебен кабинет. „Имаме си устав“, каза тя без никаква конкретика.

„Като иска някой лична кариера, да си я прави, но не за сметка на БСП“, аргументира решението на НС на БСП Нинова.

В момента в кабинета на Гълъб Донев има няколко социалисти, които са министри – като Крум Зарков на правосъдието, Весела Лечева – на спорта и Явор Гечев – на земеделието.

Още по темата

Избор на редактора