18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Нинова: Стоп на преговорите за кабинет. Петков: Утрото е по-мъдро от вечерта

БСП спира преговорите с “Продължаваме Промяната” за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент заради изгонването на 70-те руски дипломати.

Това заяви Корнелия Нинова след извънредно съвместно заседание на Изпълнителното бюро на партията и парламентарната група на левицата. Лидерът на БСП уточни, че партията ще се върне на масата за преговори, само ако кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната“ не се казва Кирил Петков.

„За пореден път Кирил Петков взима еднолично решение, което засяга националната сигурност“, заяви Нинова.

Тя допълни, че досега БСП е търпяла това поведение “в името на общата цел”.

В парламента Нинова отново заяви, че изгонването на 70-те руски дипломати е безпрецедентно и е на прага на скъсването на дипломатическите отношения между България и Русия. За БСП то било неприемливо – и по начина, по който е взето, и по съдържанието му.

Членовете на БСП в правителството са категорични, че в МС такова решение не е обсъждано и взимано. Социалистите настояват още за закрито заседание на парламента, на което да бъде представен докладът на службите, възоснова на който Петков е решил да отзове дипломатите.

БСП призовава Румен Радев спешно да свиква Консултативния съвет по национална сигурност. Според левицата е тревожно, ако президентът, който назначава шефа на ДАНС, не е знаел за този доклад за шпионаж. 

Знаете ли? За тези решения винаги утрото е по-мъдро от вечерта. Така премиерът в оставка Кирил Петков коментира пред журналисти решението на БСП да не участва в разговорите за правителство, ако номинацията на “Продължаваме Промяната” за министър-председател е самият той.

Най-доволни от Корнелия останаха остатъците от ИТН начело с Тошко Йорданов.

“БСП постъпи правилно, което е радващо. Разбраха това, което повтаряме от месец. Прекалено дълго си затваряха очите за Кирил Петков.” Така босът на парламентарната група коментира решението на БСП да прекрати участие в преговори с ПП и ДБ за ново правителство.

„Кирил Петков не става за премиер. Той не става за човек с власт. Кирил Петков е Бойко Борисов с диплома от Харвард – същия отвратителен диктаторски манталитет”, добави Йорданов.

Той натърти още, че би било добре и Асен Василев да не бъде част от следващия кабинет.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини